20 mars 2007

Leijontornet, Gamla stan

Mat: 5
Service: 3
Miljö: 4
Totalt: 4
Pris/person inkl dricks: 800 kr

En restaurangs varumärke tar sin form redan vid bordsbeställningen. Vilket bemötande får man? Kan man mejla sin beställning eller måste man ringa på speciella telefontider? Vi testar att mejla och får ett trevligt svar att man tyvärr har fullbokat den fredag vi vill komma. På andra mejlförsöket går det bättre och vi bokar in oss för en lunch en tidig vårdag i slutet av mars.

Välkomnande

När vi gör entre i Leijontornets lokaler, som delas med ett hotell, i Gamla Stan möts vi direkt av elegant service. En servitör tar proffsigt hand om våra kläder, ledsagar oss till vårt bord och frågar om vi vill dricka något innan maten. Vi beställer "ett glas skumpa" och börjar bläddra i lunchmenyn. Inom några minuter kommer servitören med en halvfull flaska Billecart-Salmon och serverar oss korrekt så att vi ska kunna njuta av vinets mousse. Champagnen är perfekt tempererad och ett utmärkt husval som aperitif med sin fräscha syra och aptitretande aromer med citrus, bröd och nötter. En mycket bra början, således.

Leijontornet i modern tappning slog upp sina portar 2005 och den skandinaviska köksinriktningen togs fram tillsammans med Magnus Ek från Sveriges bästa restaurang Oaxen skärgårdskrog. Inriktningen är som sagt skandinavisk med en modern tvist; skandinaviska råvaror i okonventionella kombinationer presenterade på ett okonstlat, snyggt sätt. God skandinavisk smak per definition helt enkelt.

Lunchmenyn består av dagens lunch (idag brödstekt torsk med forellrom, inlagda grönsaker och citronmajonnäs för 130 kr och en a la carte-meny med tre förätter (95-140 kr), tre huvudrätter (175-225 kr) och fyra efterrätter (32-85 kr). Vi får ingen dryckesmeny utan blir hänvisade till en servitris som föreslår tre olika Nils Oscar-öl och knappt kan svara på frågor om vinet som hon föreslår till huvudrätten.

Förrätt

Förätten kalixlöjrom på maltbrioche med citronkräm och någon slags gelé som påminner om bark i smaken (140 kr) är oklanderlig när det gäller väsentligheterna: nämligen löjromen, den syrade, rimmade rödlöken och den perfekt smörstekta mörka brödbiten som härligheten vilar på. Citronkrämen känns klart överflödig och ger associationer till dålig efterrättscitronfromage. Även tveksamt om gelén tillför något förutom sin roll som ögongodis. Ett lageröl hade passat bättre än den mörka lager och stout som vi beställde till förrätten. Som helhet emellertid en mycket bra start.

Brödet som serveras till måltiden är oklanderligt: surdegsbröd med örter, en mörk variant som påminner mycket om fruktkaka, det obligatoriska tunnknäckebrödet samt en mindre intressant vit brödsort. Mycket bra, genomgående.

Huvudrätt

Som huvudrätt äter vi hängmörad oxrygg från Hälsingestintan med dragonemulsion, smålökar och oxmärg (225 kr). Tyvärr glömmer vår tredje servitör för dagen att presentera anrättningen men det känns mest som en anmärkning i marginalen. Dragonpurén har smak av oregano och funkar suveränt till den perfekt genomstekta oxryggen som vilar i oxmärgsbuljongen. Potatisbakelsen kompetterar fint med sina marinerade smålökar, och minisvampar. Det enda man kan anmärka på är att både purén och oxmärgen är för snålt tilltagen för två så stora köttbitar som erbjuds.

Vinet vi blivit rekommenderade är en modern fruktig, fatig shiraz från Australien med aromer av mörka bär och lakrits. Ett typiskt allroundvin som inte alls är ett dåligt val till oxryggen. Vinet serveras snyggt i shiraz-glas från Riedel och vårt val av vatten till.

Efterrätt

Efterrätterna håller om möjligt ännu högre klass än de tidigare rätterna. Jag väljer en sötsyrlig kärnmjölkspudding i kuber med blåbärsgele och syltade blåbär tillsammans med melasskräm (85 kr) som kompletteras med anissmakande färsk dragon. När sedan servitören kommer in med en tjugoårig Moscatel de Sétubal på husets beskostnad - suverän kombination med melassen och dragonen - är det inte långt till full pott.

Måltiden avslutas med näst intill perfekt espresso med lång, lång eftersmak.

Sammanfattningsvis är maten i absolut lunchtoppklass, servicen av mycket skiftande karaktär (från superproffsig, via okunnig till nonchalant) och lokalen är mysig och trevlig.

Pris per person för menyn ovan: 800 kr inkl dricks.

Plus och minus

- Erbjöds vatten först vid huvudrätten
- Två av tre servitörer glömmer (?) att presentera vad som serveras
- Får ingen vinlista

+ Hög matklass genomgående
+ Mycket bra bröd
+ Vin på husets bekostnad är alltid trevligt
+ Snygg, modern uppläggning utan att gå till överdrift
+ Bra tempo i serveringen

Tips: nougatpralin till kaffet skulle lyxa till det ännu mer. Aptitretare om man beställer champagne innan maten är trevligt.

Kontaktinformation

Lilla Nygatan 5, Gamla Stan
111 28 Stockholm
Bordsbokning: 08-506 400 80 eller info@leijontornet.se
www.leijontornet.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Trevligt initiativ!

Anonym sa...

Måste säga att ni måste haft otur med servicen. Jag är trogen stamgäst på Tornet mycket tack vare deras goda service. Det finns få lunchställen som kan mäta sig med deras goda service samt förmåga att förvalta stamkunder.