Mat: 3
Service: 4
Miljö: 4
Totalt: 4
Pris/person inkl dricks: 750 kr
Gondolen ligger högst upp i Katarinahissen som förbinder Stadsgården och Mosebacke på Södermalm. Här har det funnits krog sedan 1935 då den gamla hissen från 1880-talet revs. Erik Lallerstedt driver och äger krogen sedan 1994.
Vi körde turistvarianten, betalade 10 kr och tog Katarinahissen upp till Gondolens grill, som för säsongen var stängd. Själva restuarangen finns en trappa ner. Gondolen har en bra lyxkänsla, speciellt baren utstrålar internationell atmosfär, och man får ett trevligt bemötande redan i garderoben, litet minus att det kostar att hänga in. Vi får ett bord för två med en fantastisk utsikt över Saltsjön. Innan förrätten blir det "Eriks val av Champagne", Diebolt-Vallois Tradition (118 kr) respektive en Dry Martini kryddad med ett par droppar Pernod enligt vårt önskemål. Champagnen innehåller de tre druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Den är bra kyld, har en doft av äpple, citrus och en medellång eftersmak med tydliga mineraltoner och citrus. Dryan håller klar internationell klass, perfekt tempererad och balanserad.
Förrätt
Trots att trerätterssäsongsmenyn för 460 kr ser fin ut väljer vi inte den. Jag väljer Nordsjötorsk och räkor ”ceviche”, som i sin enkelhet har en bra balans av syra från citrusen och hetta från den spanska pepparen. Den nyzeeländska sauvignon blanc som rekommenderades passar perfekt med sin krispiga fräschhet, dock får vi inget vatten. Det hade varit trevligt med fler alternativ än det faktiskt rätt mediokra, ljusa och mörka bröd som serverades men på det stora hela kändes 85 kronor för förrätten väldigt prisvärt. Coppa med paprikasallad, örtmajonnäs och friterad sardell för 85 kronor är precis som det låter. Coppa är saltad finskuren italiensk fläskkarré och på den fanns inget att anmärka. Ackompanjemangen är välvalda men lite slarvigt serverade. De inlagda, men goda, paprikorna rinner betänkligt och sardellen har redan börjat kallnat medan den rejält tilltagna majonnäsklicken är vacker och välgjord.
Varmrätt
När huvudrätten, pärlhönsbröst med hallonvinägersås och glaserad svartrot (175 kr) serveras tas brödet plötsligt bort och vi får frågan om vi nu vill ha vatten till vinet. Förväntningarna vi hade efter de lyckade förrätterna trubbas dock av ortentligt när vi hugger in på huvudrätten. Visserligen känns hönset varsamt och korrekt hanterat, och de söta glaserade svartrötterna matchar det genomfruktiga australiensiska cabernet sauvignon/merlot-vinet vi dricker, men oj vad trist med den icke färdigbakade halva bakpotatisen som inte ens hade gjort sig på ett grillpartaj i förorten. Hallonskyn är okej och aromerna lyfter maträtten en bit, speciellt tillsammans met vinet.
Efterrätt
Till dessert väljer vi päronpaj med kardemumma och vaniljcréme (60 kr) samt Eriks chokladdessert. Päronpajen är en rätt så ordinär och lite halvtrist smulpaj som inte överraskar på något sätt. Eriks chokladdessert visar sig vara en tårtskapelse med chokladbrownie i botten följt av blåbärsmousse och vit choklad. Detta balanseras upp med en fräsch, sötsyrlig bärsås. Gott och enkelt på alla sätt. Till efterrätterna dricker vi en Beerenauslese från österrikiska Opitz, "Eriks söta", som servitören rekommenderade. Förmodligen hade en Tawny passat bättre till chokladen.
Plus och minus
- Toaletterna lite väl spartanska, inga engångshandukar.
- Skralt utbud av bröd, ett ljust och ett mörkt
- Noncalanta småmissar i serveringen
+ Stockholms bästa utsikt
+ Servicenivån genomgående hög
+ Traditionstyngd krog med bra lyxkänsla
+ Cocktails av hög internationell klass
+ Mycket bra lunchutbud generellt
Tips för att förbättra lyxkänslan: Ta bort 12-kronorsavgiften i garderoben, föreslå ett par drinkar i lunchmenyn, aptitretare till fördrinken, choklad eller nougat till kaffet, blommor och vettiga handdukar på toaletten.
Kontaktinformation
Stadsgården 6
104 65 Stockholm
Bordsbokning: 08-641 70 90 eller www.eriks.se.