30 maj 2007

F12, Stockholm


Mat: 4
Service: 5
Miljö: 4
Totalt: 4
Pris/person inkl dricks: 750 kr

Vi glider in på F12 en fredagslunch, på en lönehelg, helt obokade men det är inga problem att få ett bord i den halvtomma lokalen. Inredningen tar ut svängarna rejält med stora, lågt hängande lampor och gula färger. Servitörerna känns duktiga och uppmärksamheten ligger på en lyxkrogsklass nivå; man ber snyggt om ursäkt när förrätten dröjer ett tag. Upplevelsen är helt klart trendig och kosmopolitisk. Maten, då? Jo det är både upp och ner. Mest upp.

Förrätt

Visserligen kallas menyn för experimental menu (350 kr/tre rätter), men man undrar om kocken haft alla hästar hemma när de varsamt halstrade pilgrimsmusslorna i förrätten ackompanjeras av übersalta oliver, tråkiga slaskalger, vattnig gurka och sweetchilisås från Thailandsgrossisten i Årsta AB. Vad är poängen med att blanda åttioåtta olika smaker när pilgrimsmusslan alltid, alltid klarar förstafiolen själv? Det hjälper inte att blanc de blanc-champagnen från Diebolt-Vallois (f.ö. samma huschampagne som Eriks Gondolen) är föredömligt torr och aptitretande.

Den andra förrätten är en klassisk västkustsallad (125 kr). Koriandern bidrog med en extra fräschhet till räkorna ackompanjerad av grönsallad, urkärnade körsbärstomater och en vinegrettedressing. Till detta ett ypperlig vin från Languedoc gjord på sauvignon blanc, semillon och maccabeu som smakade som en frisk sauvignon blanc rejält lagrad på ekfat.

Huvudrätt

Huvudrätten i experimentmenyn är en knappt överblancherad hälleflundra med mild gurk- och korianderkompott, ris, buljong samt ett läckert lager currykryddig plastfilm över fisken. Innovativt? Javisst. Smakintressant? Tveksamt. Till fisken dricker jag en knastertorr albariño från Galicien, snyggt serverat av den proffsige sommelierynglingen.

Den andra huvudrätten, Dilammbog "rôti a l'eau" med rödbetor, getost och rödvin (265 kr), var en riktig fullträff, primörernas sötma och getostens syra är en oslagbar kombination till ett otroligt mört lamm. Tilldetta en Chianti Classico av medelfyllig sort, ett kraftigt rhonevin hade troligen passat ännu bättre.

Efterrätt

Till dessert äter vi en bärkompott med hallonsorbet och sås spetsad med vodka. Välbalanserad sorbet med bra syra och mycket smakrika sommarhallon. Att jordgubbarna är kylskåpskalla vid servering gör inte mycket då sorbeten ändå kyler av de övriga ingredienserna i gommen.

Rabarbersorbet utan tillbehör har en mild fin smak och blir en bra avslutning på middagen.

Plus och minus

+ Man vågar ta ut svängarna i inredningen
+ Proffsig service
+ Bra vinval
+ Stort lunchutbud
- Väl stor experimentlusta
- 30 minuter innan man får förrätten under en lunch är inte försvarbart
- Ingen presentation av maträtterna, behövs då menyn är icke-förklarande

Tips för att förbättra lyxkänslan: Trevligare, mer avskilda bord för sällskap om två personer, större vinlista, kompensation, t.ex. chokladbit till kaffet, vid miss i serveringen.

Kontaktinformation

Fredsgatan 12
115 52 Stockholm
Bordsbokning: 08-24 80 52 eller www.f12.se

3 kommentarer:

sara sa...

hej, god läsning här, jag tycker ni ska skriva lite om hur menyerna ser ut med, allså inte maten utan den i papper, det är där förväntningarna börjar!

Anonym sa...

Lite läskigt att ni spänner loss så här. Vi är väl inte inne i en ny it-bubbla?

Anonym sa...

Hej jag jobbar för ett företag som heter Reco. Vi letar efter testpersoner som kan uttrycka sig väl i skrift och tycker att du är klart intressant. Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till mig på alpha@reco.se. När du läst detta får du gärna ta bort denna kommentar.
//Max